Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА
 
Розділи сайту
Календар
«    Февраль 2013    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
 
Архіви
Апрель 2018 (23)
Март 2018 (37)
Февраль 2018 (24)
Январь 2018 (12)
Декабрь 2017 (19)
Ноябрь 2017 (17)

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



Методичні рекомендації щодо здорового харчування

Методичні рекомендації щодо здорового харчуванняМіністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило Методичні рекомендації для консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування. Відповідні поради мають бути взяті до уваги головними лікарями закладів охорони здоров’я, лікарями загальної практики сімейної медицини, ректорами вищих медичних навчальних закладів, а також професійними медичними організаціями та асоціаціями.

 

При підготовці Методичних рекомендацій фахівцями МОЗ були використані результати тих наукових робіт, які стосувались вивчення раціонів харчування окремих груп населення, а також враховані глобальні та регіональні рекомендації ВООЗ, досвід інших країн.

 

За словами розробників документу, головною концептуальною відмінністю сучасних рекомендацій від традиційних підходів, є те, що харчування будь-якої людини, у тому числі дієтичне, базується на чотирьох головних складових: адекватності енергетичним витратам, збалансованості завмістом найважливіших продуктів та нутрієнтів, безпечності їжіта максимально можливого збереження задоволення відїї споживання. При цьому, як зауважують лікарі, дієта хворої людини повинна включати чотири складові. Пацієнти не повинні групуватись «навколо дієтичних столів» за ознакою власної хвороби.

 

Згідно із рекомендаціями, лікар повинен докласти максимум зусиль для налагодження ефективного співробітництва із пацієнтом у питанні забезпечення здорової ваги тіла. Калорійність дієти підраховується за допомогою відтворення раціону із складанням анкети або щоденника харчування. При цьому об’єктивним показником для оцінки вихідної енергетичної адекватності дієти витратам є визначення індексу маси тіла. Як відомо, він визначається за нескладною формулою − вага у кілограмах поділена на квадрат зросту у метрах. Цей показник повинен обов’язково визначатися та вноситися до медичної картки пацієнта, оскільки є ключовим показником для оцінки статусу харчування хворої або здорової людини.

 

У Методичних рекомендаціях експерти визначили поради іщодо споживання трьох головних груп макронутрієнтів - вуглеводів, білків та жирів, що забезпечують енергетичні тапластичні потреби організму людини, а також мікронутрієнтів- вітамінів та мінералів. Крім того, було розроблено детальні рекомендації щодо щоденного споживання фруктів та овочів, злаків, молочних продуктів, м’яса та напоїв, у тому числі алкогольних.

 

Визначені також поради щодо дотримання пацієнтом певного виду дієти, залежно від його стану та анамнезу. Так серед найбільш вивчених дієтичних підходів, спрямованих на збереження здоров’я, медики виділяють дієту із низьким вмістом жиру, також − дієту для контролю артеріальної гіпертензії, середземноморську дієту та вегетаріанську. Всі вони, як зауважують лікарі, мають достовірний позитивний вплив на здоров’я хворих та здорових людей. При цьому зазначені дієти не мають на меті лише зменшення маси тіла. Так, наприклад, середземноморська дієта дозволяє зменшити ризики захворювання на рак, хворобу Паркінсона та Альцгеймера.

 

Як зауважують медики, сучасні виклики глобальної охорони здоров’я пов’язані із способом життя людей, дотриманням ними принципів здорового харчування, достатньою фізичною активністю, уникнення зловживання алкогольними напоями та курінням тютюнових виробів. Сьогодні чотири класи хвороб − серцево-судинні, злоякісні новоутворення, цукровий діабет, хронічні респіраторні захворювання − зумовлюють понад 80% смертей в нашій країні та понад 70% всього тягаря хвороб. Тож, постійне дотримання правил здорового харчування, звернення до фахового лікаря та дбайливе ставлення до власного здоров’я допоможуть вберегтися від численних ризиків та почувати себе здоровим і енергійним.