Офіційний сайт управління охорони здоров'я Сумської ОДА

Розділи сайту
Календар
«    Июнь 2018    »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Архіви
Июнь 2018 (15)
Май 2018 (21)
Апрель 2018 (26)
Март 2018 (37)
Февраль 2018 (24)
Январь 2018 (12)

Зворотній зв'язокЗв'язок з адміністрацією


Опитування

Чи вважаєте Ви за потрібне щорічно проходити медичний огляд?
Так, це допоможе зберегти моє здоров'я
Ні, мені це не потрібно
Ще не визначився
Хмара тегів
Популярне
build_links(); ?>
Кориснi посилання



Для громадян, що змушені покинути свої оселі



ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ТА ПЕРША ДОПОМОГА

ГРИБИ: ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ТА ПЕРША ДОПОМОГАСтрави з грибів – традиційний продукт в раціоні харчування багатьох регіонів України. На території країни ростуть майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж уконсервованому вигляді. 


Правила збирання та споживання грибів


Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється ушлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею.


Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.


Як не отруїтися грибами?


·Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються уторгівельній мережі.

·Не купуйте гриби на стихійних ринках.

·Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

·Збирайте лише добре знайомі Вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.

·Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.

·Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали.

·Не збирайте гриби упосушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.

·Не куштуйте сирі гриби.

·Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.

·Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

·Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

·Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.


Симптоми отруєння грибами


Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основніознаки отруєння грибами такі:


·Нудота

·Блювота

·Різкий біль уживоті

·Діарея

·Запаморочення

·Підвищення температури тіла

·Зниження пульсу

·Задуха

·Судоми

·Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)

·Поява галюцинацій та марення


За наявності будь якого з наведених симптомів, негайно викликайте лікаря!


Перша допомога при отруєнні грибами


·Терміново телефонуйте до «швидкої»: загальний номер «103».

·Промийте шлунок простою водою.

·Дотримуйтесь постільного режиму.

·Пийте багато рідини (вода, підсолена вода або прохолодний чай). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

·Прийміть сорбенти.


Категорично забороняється вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів в організм.


Не займайтеся самолікуванням, це може нашкодити Вам!


Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.


Джерело: https://phc.org.ua